8 Haziran 2015 Pazartesi

FIRINDA SEBZELİ FALAFEL


                        


      Malzemeler
2 su bardağı nohut
1 su bardağından biraz az esmer ince bulgur
Yarım çay bardağı yarma (isteğe bağlı kullanılabilir, kullanılmazsa un oranı kıvama göre artırılmalıdır.)
1 adet büyükçe kabak
1 baş büyükçe soğan
2 diş sarımsak
Yarım demet maydanoz
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı tam buğday unu
2 yemek kaşığı tahin
1 paket kabartma tozu
 5-6 dal kadar kişniş eğer taze bulunamıyorsa 1 tatlı kaşığı toz kişniş
1'er çay kaşığı karabiber, pul biber, kimyon, tuz, nane, yeni bahar
Sosu için
1 kase yoğurt
1 yemek kaşığı tahin
1 diş sarımsak
Bir tutam tuz ve ince kırmızı biber

                                                                 Yapılışı
        Canlarım hazır sağlıklı yemek demişken, vejetaryen arkadaşlarımı da düşünerek, bugün sizlere Ortadoğu Mutfagı'ndan baharat kokularıyla bize ulaşmış nefis bir falafel tarifi vereyim. Genellikle birçok yemeğe kendi yorumumu katıyorum, tadında müşterek övgü toplarsam hemen burada sizlerle paylaşıyorum. Falafel'i yaparken de kızartmak yerine fırında yapmayı denedim. Kurumaması içi de birkaç formül geliştirdim. Sonuç başarılı olunca da sizlerle paylaşmak istedim. Sağlıklı beslenelim diye kızartmadan kaçarken, bu lezzeti es geçmeye gönlüm razı gelmezdi doğrusu. Delüğızlar, delüğlanlar işte yaz sıcaklarında rahatlıkla yenilebilecek, doyurucu ve uzun süre tok tutan sihirli nohut toplarının tarifi! 
Bir gün öncesinden ıslattığımız nohutları, püre haline gelebilecek yumuşaklığı kazanana dek haşlıyoruz. Başka bir kapta yarım su bardağından biraz fazla koyduğumuz bulgurumuzu kaynar su dökerek, üstünü kapatıp yumuşamaya bırakıyoruz. Soğan ve sarımsağı robotta ince ince kıyıyoruz. Kabak "benim burada ne işim var? " diye düşünürken , kendisine; "Bilinen falafelden farklı olarak biz sebzeli yapıyoruz ve sen bize lazımsın" cevabını verip , yeşil gözlü endamı şahane kabağımızı susturuyoruz. Kabağı bir güzel ince rendeden geçirip kenara ayırıyoruz. Maydonozlarımızı da ince ince kıyıyoruz (bunu yaparken kesme tahtasından gelen tak tak seslerine bayılıyorum! :))) )   Haşladığımız Ortadoğu Prensi nohutumuzu kabartma tozuyla birlikte püre haline getirip geniş bir kaba alıyoruz. Bu geniş kabı bir havuz partisi gibi algılayan prensimiz, cariyesi esmer güzeli bulgurunu yanına istiyor, hemen onları kavuşturuyoruz. İkisini bir güzel yoğurup birbirlerine sıkı sıkı sarılmalarını sağladıktan sonra sırasıyla, yoğurt, zeytinyağı ve tahin ekleyerek hepsini tekrar yoğuruyoruz. Bu da yetmiyor canlarım; soğan, sarımsak, kabak, maydanoz ve baharatlarımızı da ekleyip yoğurmaya devam ediyoruz. Kıvamı minik toplar oluşturulabilecek hale gelene dek yarma ve biraz da tam buğday unu ekliyoruz. Alışık olduğumuz köfteden daha yumuşak bir kıvamı olacak canlarım.  Sonra fırın tepsimize yağlı kağıdı serip falafel toplarımızı yerleştiriyoruz. Üstlerine hem kızarsın hem de kurumasın diye bir fırça yardımıyla zeytinyağı sürüyoruz. Kraliyet ailemiz parıl parıl 180 derece ısınmış fırına girmeye hazır. Yoğurt, tahin, sarımsak, tuz ve pul biberi karıştırarak elde ettiğimiz mis gibi sosla servis ediyoruz..afiyet olsun canlarım aşklarım :))))

Not: Eğer son anda falafel yapmaya karar verdiyseniz ve ıslanmış nohutunuz yoksa, size güzel bir sır vereyim. Nohutlara su ekleyip 45 derece fırında yarım saat bekletince de benzer etkiyi gösterecektir. Tabi doğal yöntem, buna mecbur kalmadıkça tercih edilse daha bir cici olur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder