Malzemeler
1 kilo patlıcan
300 gr yağsız kıyma
2 baş soğan
2 domates
1 su bardağı yağsız süt
1 yemek kaşığı tam buğday unu
Yarım su bardağı ceviz içi
1 yemek kaşığı pekmez
Zeytinyağı
Tuz
İsot
Karabiber
Kimyon
Yeni bahar
Süsleme için;
Bir tutam maydanoz, dere otu,
2 yemek kaşığı rendelenmiş light kaşar
Yapılışı
İsim konusunda ne kadar yaratıcı olduğum tartışılır belki; ama lezzetine beğenip bayılacağınız kesin! Bir kere çok hafif ve doyurucu. Patlıcanın o köz tadıyla hazırladığımız diet sosun birleşimi, gerçekten yumuşacık bir yatak gibi kucaklıyor kıymalı harcımızı canlarım. Herşeyden önce mor kraliçe patlıcanımızı ocakta bir güzel közlüyoruz ve bir kaba alıp üzerini poşetle kapatıyoruz. Poşetle kapama işlemi buharı içinde tutmaya ve patlıcanlarımızı rahatça soymaya yarayacaktır. Bir tencere içinde 2 yemek kaşığı zeytinyağı, tam buğday unu, süt ve pekmezi karıştırıp, kıvamlı bir sos elde ediyoruz. Közleyip kenara ayırdığımız mor kraliçemizi, mest olmuş halde yakalamışken bir güzel soyuyoruz.
Niyetimizin pek de iyi olmadığını anlasa bile artık karşı çıkacak dermanı yok kraliçemizin maalesef. Kendisini bir bıçak ve ezici yardımıyla püre haline getirip sosumuzla buluşturuyoruz ve ocakta 5 dakika kadar bu şekilde çeviriyoruz. Büyük bir tava içerisine 3 yemek kaşığı zeytinyağı koyup, küp küp doğradığımız soğanlarımızı pembeleşene :)))) kadar bir güzel çeviriyoruz. "Yemeğin lezzetini ben belirlerim" tavrıyla kasım kasım kasılan kıymamızı soğanlarla buluşturuyoruz ve çenesini kapıyoruz. Hemen rengini değiştirip kendine gelen kıymalara bir göz kırpıp, karışımımızın içine ceviz ve baharatlarımızı ekliyoruz. Hepsini bir güzel karıştırıp, baharatların aromalarıyla sarmaş dolaş olduklarını anladığımız anda ocaktan alıyoruz. Derince bir borcamın alt katına soslu patlıcan püremizden harika bir yatak oluşturuyoruz. Tavadaki mis gibi kokan kıymalı cevizli karışımımızı yatağımızın üstüne yerleştiriyoruz. Üstüne 2 adet dilimlenmiş domatesimizi ve isteğe bağlı olarak sadece 2 kaşık kaşar rendemizi yerleştirip, önceden ısıttığımız 200 derece fırınımıza yerleştiriyoruz. 5 dakika sonra fırının yalnızca üst pişirme kısmını devreye sokuyoruz. 10 dakika sonra mis gibi " Kim Beğendi Kim Bayıldı" mızı fırından alıp, maydonoz ve dere otuyla süsleyerek servis ediyoruz canlarım delüğızlarım, delüğlanlarım !!!! Afiyet olsunnnn!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder